Skandinaviska Områdesskydd använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Moms
2021-02-15

Rovdjursstängsel ersätts med 100%

Frågan hur man bäst skyddar sin boskap har inget givet svar: där några röster kräver skyddsjakt på framför allt varg menar andra att ordentliga stängsel löser skyddsfrågan. Tidigare har man som tamboskapsägare i vissa fall haft rätt till bidrag för rovdjursavvisande stängsel på 80%, men från 1 mars höjs nivån så att förebyggande åtgärder och indirekta skador av rovdjur ska täckas till 100%.

Ett elstängsel är både den effektivaste och billigaste åtgärden mot rovdjursangrepp, men det krävs både kunskap och kvalitet för att få en säker inhägnad. Det är till exempel viktigt att tänka på vilken effekt stängslet behöver ha redan innan det monteras, och att anpassa stängslet efter vilket djur det ska användas för. Det är också viktigt att röja terrängen omkring stängslet när det gäller undervegetation, eftersom allt som ligger mot trådarna gör att effekten blir sämre.

Eltrådar på rätt höjd

Oavsett vilken typ av elstängsel du väljer bör den övre eltråden sitta cirka 110-120 cm över marken. Det är också viktigt att den nedre eltråden är högst 30 cm ovanför marken för att inte rovdjuren ska kunna krypa och gräva sig under. Om du använder high tensile-tråd bör du ha fem vertikala trådar för att det ska vara säkert, och använder du fårnät ska du ha en eltråd i underkant på nätets utsida och en ovanför nätet. Dessutom måste stängslet vara helt tätt även vid sjöar, vattendrag, bäckar och diken eftersom rovdjur inte drar sig för att simma om det behövs. Stängslet får inte ha några svaga punkter, så tänk på hur det ser ut vid diken eller andra ojämnheter, och se till att det inte finns något att klättra på i närheten.

Kvalitet spelar roll

Om du monterar ett rovdjursavvisande stängsel är kvaliteten förstås oerhört viktig, dels för att få ett stängsel som verkligen skyddar, men också för att du ska slippa onödigt underhåll. Använd ordentliga stolpar, i synnerhet för hörn och avslut, och ha inte mer än 4 meter mellan stolparna som tumregel. Trådar ska vara galvaniserade och isolatorerna kraftiga och hållbara. Du måste också välja rätt aggregat och jorda ordentligt för att få rätt effekt på stängslet.

Länsstyrelsen ger bidrag

Vargen är en hotad art och därför fridlyst i Sverige, och därför ses bidrag till rovdjursavvisande stängsel som ett bra alternativ till jakt. Regeringen har i dag beslutat att ta bort stödtaket för bidrag till skadeförebyggande åtgärder och ersättning för indirekta kostnader orsakade av bl.a. stora rovdjur. Beslutet innebär att länsstyrelsen från och med den 1 mars i år kan besluta om att ge stöd med 100 procent av den faktiska kostnaden som fredat vilt orsakar.

Reparationer och underhåll av befintligt stängsel omfattas dock ännu inte av bidraget, men det är ändå viktigt att regelbundet se över elstängsel för att behålla en bra funktion.

 

Montagehjälp

 
Vi kan hjälpa dig att montera! Bland våra kunder återfinns allt ifrån privatpersoner och bostadsrättsföreningar till kommuner och byggföretag. Hos oss är alla välkomna och inget jobb är för stort eller för litet. Läs mer och begär en kostnadsfri offert idag.
 
 
 
Vi är en rikstäckande leverantör av produkter med hög kvalitet erbjuder samtidigt kompetent och effektiv montagehjälp.
 
 
Öpettider
Vardagar 07.00-16.00
Lunch 11.30-12.30
 
Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden!