Skandinaviska Områdesskydd använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Moms
2021-06-28

Vad händer med priserna på stängsel och grindar?

Ett och ett halvt år med pandemi har haft stor påverkan på många branscher, och än är det inte över. Under våren har de ökande stålpriserna varit ett hett ämne, och nu ser vi även stor efterfrågan på trä, vilket förstås påverkar både priser och leveranstider på stängsel, staket och grindar. Johanna, som är inköpsansvarig på Skandinaviska Områdesskydd, förklarar vad som händer.

- Det handlar i grunden om tillgång och efterfrågan. Tillgången på järnmalm och stålskrot, liksom för trä, är begränsad och när efterfrågan är högre än leveranstakten blir skenande priser konsekvensen. I Asien stängde de flesta fabriker helt under pandemins första våg och även om man inte stängt ner helt under den andra vågen så tar det tid att komma upp i full produktionstakt, säger Johanna.

Priset på stål har stigit markant under 2021 och stålmarknaden är fortsatt turbulent. Det gör också att prisökningarna inte alltid följer stålprisindex. Vissa varor påverkas knappt alls medan andra har ökat flera gånger stålprisindex. För tillfället ser priset ut att ha stabiliserats och mycket tyder på att produktionen börjar komma ifatt inom många segment även om det fortfarande råder ett högt tryck och stålprisindex alltjämt är på höga nivåer.

Längre leveranstider

Även leveranstiderna från producenterna har påverkats kraftigt. På grund av stoppet i Suezkanalen - samt den högkonjunktur som vi gått in i på byggmarknaden - är hamnarna i Rotterdam och Hamburg överbelastade och fartygen kan få vänta länge i kö för att lossa lasten.

- Våra leveranstider för vissa typer av material har gått från 6 veckor till minst 10–12 veckor och det finns inga garantier eller klara besked att få när godset faktiskt anländer, säger Johanna.

Samtidigt råder det en enorm containerbrist i asiatiska hamnar vilket medför att transportkostnaderna har mångdubblats, en 40´container som före pandemin kostade omkring 2000 USD kan idag betinga ett pris på 16000 USD.

Att ställa om produktion och inköp i en bransch som stål är en långsam process, men det är ett arbete vi jobbar med dagligen. Tyvärr finns detingen quick-fix på problemen och det är något som drabbar alla, från inköpare till slutkund, förklarar Johanna.

Vi tror på en fortsatt turbulent marknad under resterande av 2021 och en bit in på 2022 och vi ber er ha förståelse för den situation som är och att det kan komma att påverka våra leveranser till er.

 

Montagehjälp

 
Vi kan hjälpa dig att montera! Bland våra kunder återfinns allt ifrån privatpersoner och bostadsrättsföreningar till kommuner och byggföretag. Hos oss är alla välkomna och inget jobb är för stort eller för litet. Läs mer och begär en kostnadsfri offert idag.
 
 
 
Vi är en rikstäckande leverantör av produkter med hög kvalitet erbjuder samtidigt kompetent och effektiv montagehjälp.
 
 
Öpettider
Vardagar 07.00-16.00
Lunch 11.30-12.30
 
Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden!