Skandinaviska Områdesskydd använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Moms
2017-06-09

​Vargen kommer - men rovdjursstängsel skyddar effektivt

I veckan har en vargtik synts vandra omkring i Länna i Haninge, söder om Stockholm och ett stenkast från mitt eget skrivbord. Länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare att se över stängsel och inhägnader för att skydda djuren. 

Arne Söderberg på Länsstyrelsens enhet för naturvård säger att risken för angrepp mot människor är mycket liten, även om man aldrig kan garantera något. För tamdjur finns däremot en risk, och därför rekommenderar han nu att djurägare ser över sina stängsel så att de är i gott skick. Det är möjligt att ansöka om bidrag för rovdjursavvisande stängsel hos Länsstyrelsen.

Anna Olsén ansvarar för lantbruksprodukter på Skandinaviska Områdesskydd, och hon får många frågor från djurägare som vill hålla olika vilda djur borta.

- När det gäller varg är det bästa och säkraste rovdjursstängsel, säger hon. Det behöver egentligen inte vara så högt, en dryg meter räcker om du också har en eltråd i överkanten, på omkring 1,20 meters höjd.

Elstängsel mest effektivt

Elstängsel är enligt Viltskadecenter den mest effektiva metoden för att förebygga rovdjursskador, och det gäller både kostnadsmässigt och arbetsmässigt. Det finns i huvudsak två olika sorters stängsel som man rekommenderar: ett fyr- eller femtrådigt elstängsel eller ett nätat stängsel med en kompletterande eltråd ovanför samt en tråd på insidan eller utsidan.

- Rovdjur som varg och björn är inte så benägna att hoppa över stängsel utan försöker oftast att ta sig in genom de nedre delarna av stängslet, förklarar Anna. Därför ska du tänka på att den nedersta eltråden inte ska vara högre upp än 20 cm ovan mark, och att inte ha för stort mellanrum mellan resterande trådar. Tänk också på att inte ge dem något att klättra på eller ta spjärn mot, så att du inte har en tvärslå eller ett stag som hamnar över den översta eltråden.

Spåras med gps

Vargar kan förflytta sig åtskilliga mil varje dag och just den här vargen har vandrat från Norge, där den i vintras märktes med gps för att kunna spåras. Honan är bara omkring ett år gammal och föryngring är inte sannolik i år, enligt Arne Söderberg.

 

Montagehjälp

 
Vi kan hjälpa dig att montera! Bland våra kunder återfinns allt ifrån privatpersoner och bostadsrättsföreningar till kommuner och byggföretag. Hos oss är alla välkomna och inget jobb är för stort eller för litet. Läs mer och begär en kostnadsfri offert idag.
 
 
 
Vi är en rikstäckande leverantör av produkter med hög kvalitet erbjuder samtidigt kompetent och effektiv montagehjälp.
 
 
Öpettider
Vardagar 07.00-16.00
Lunch 11.30-12.30
 
Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden!