Skandinaviska Områdesskydd använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Moms
2018-01-16

Nu kommer snön till huvudstaden – tänk på det här vid snöröjning

Stockholm och många andra städer har fått vänta länge på snön den här vintern, men nu meddelar vädertjänsterna att det är dags. Och ingen snö utan snöröjning, eller, ja, hur är det nu? Vi hjälper dig med några viktiga punkter kring hur snöröjningen egentligen ska fungera och tipsar om hur du bäst skyddar ditt staket, din brevlåda eller din plantering.

Kommunens ansvar

Vem ansvarar egentligen för snöröjningen? För det mesta är det kommunen, men trafikverket har egna entreprenörer som snöröjer riksvägarna. Generellt kan man säga att snöröjning består av flera olika moment: snöplogning, halkbekämpning, isrivning eller hyvling och bortkörning av snö. Snöplogningen sker i sambans med snöplogning medan halkbekämpning görs mellan eller efter snöfall. Rivning eller hyvling görs när körbanor blivit spåriga och ojämna, och bortkörning av snö när snöhögar är störande för platsen – till exempel i centrum – eller när det helt enkelt inte finns plats att lägga upp mer snö annars.

Lämna fritt för plogbilen

För att snöröjningen ska fungera så smidigt som möjligt finns det några saker som vi alla kan tänka på. Det handlar förstår främst om att hålla sig ur vägen – parkera inte bilar så att snöröjning hindras, och låt inte barn leka där det plogas. Tänk på att plogbilarna tar stor plats i anspråk när de ska backa eller svänga, och att det ofta är dålig sikt när arbetet görs.

Som fastighetsägare har du också vissa skyldigheter. Till exempel ska du själv se till att gångbaneutrymmen utanför din fastighet är snöröjda och halkbekämpade. Undantaget är om kommunen använder gångbanan som snöuppläggningsplats. Du får inte heller lägga snö från din egen tomtmark på gatu- eller parkmark.

Skydda din egendom

Att snöröja är många gånger svårt när sikten är begränsad, utrymmet snävt och tiden knapp. Därför är det inte ovanligt att häckar, staket, postlådor eller dylikt skadas vid snöröjning. För att förebygga skador på din egendom kan du försöka märka ut de ställen där snöröjningen bör ske extra försiktigt, till exempel med pinnar eller reflexer. Om en skada ändå uppstår ska du anmäla det till kommunen, vanligtvis gatu- eller parkenheten, så att de kan göra en besiktning och eventuellt reparera skadan när säsongen är slut.

 

Montagehjälp

 
Vi kan hjälpa dig att montera! Bland våra kunder återfinns allt ifrån privatpersoner och bostadsrättsföreningar till kommuner och byggföretag. Hos oss är alla välkomna och inget jobb är för stort eller för litet. Läs mer och begär en kostnadsfri offert idag.
 
 
 
Vi är en rikstäckande leverantör av produkter med hög kvalitet erbjuder samtidigt kompetent och effektiv montagehjälp.
 
 
Öpettider
Vardagar 07.00-16.00
Lunch 11.30-12.30
 
Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden!