Skandinaviska Områdesskydd använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Moms

Vintermontage

 
När minusgraderna förfryser fingrarna när man skrapar rutorna på bilen är det lätt att anta att stängselsäsongen är över. Så är det dock inte! Visst gör kalla händer och tjäle i marken det lite mer omständligt att montera stängsel, men med rätt teknik så går det ganska bra ändå.
 

När minusgraderna förfryser fingrarna när man skrapar rutorna på bilen är det lätt att anta att stängselsäsongen är över. Så är det dock inte! Visst gör kalla händer och tjäle i marken det lite mer omständligt att montera stängsel, men med rätt teknik så går det ganska bra ändå.

Tjälfritt djup
Tjäle uppstår när jordtemperaturen når fryspunkten för vattnet - alltså när vattnet i marken fryser till is. Det sker vid långvarigt kallt klimat, och tjälen gör marken mycket svår att gräva i. När vatten fryser till is ökar också volymen, och isens expansion kan orsaka skador på till exempel på vägar och byggnadsgrunder. Därför läggs rör för vatten och andra känsliga installationer på tjälfritt djup – men djupet som tjälen når ner till är olika i olika trakter och erfarenhet av olika tjäl-år är viktig.

 

Montera vid tjäle
När du gjuter för stängselstolpar ska hålen vara minst 60 cm djupa. I södra och mellersta Sverige når tjälen väldigt sällan så djupt, och om du ser till att plintarna inte blir konformade utan cylinderformade minskar du risken ytterligare för att de pressas uppåt av tjälskott. I mellersta och södra Sverige är det sällan som tjälen når mer än 10-20 cm djupt, och då går det bra att göra hål med bilmaskin. Är tjälen djupare än så är det möjligt att värma marken med värmemattor för att kunna gjuta, men det är i stort sett bara ekonomiskt hållbart om det är grindar som ska gjutas – längre stängselsträckor med många stolpar får vänta tills den djupare tjälen släpper.

 

Välj rätt betong 
Tänk också på vilken betog du använder, så att den tål kallare väder. En del betongsorter klarar inte lägre temperaturer än +5 °C eftersom hållfasthetstillväxten avstannar och betongen kan gå sönder, medan andra sorter klarar minusgrader. Att blanda betongen med varmare vatten kan också vara ett sätt som fungerar.

 

Uthållighet
Till sist, och kanske mest viktigt, är en extra smula uthållighet när du ska montera på vintern, för det är lite knepigare. Och att få frusna fingrar att naja stängsel kan få den mest rutinerade montör att vilja byta jobb – men håll ut! Snart är våren här och då är jobbet klart och du kan ligga i hängmattan istället.

 
 
 
 

Montagehjälp

 
Vi kan hjälpa dig att montera! Bland våra kunder återfinns allt ifrån privatpersoner och bostadsrättsföreningar till kommuner och byggföretag. Hos oss är alla välkomna och inget jobb är för stort eller för litet. Läs mer och begär en kostnadsfri offert idag.
 
 
 
Vi är en rikstäckande leverantör av produkter med hög kvalitet erbjuder samtidigt kompetent och effektiv montagehjälp.
 
 
Öpettider
Vardagar 07.00-16.00
Lunch 11.30-12.30
 
Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden!